Přidat komentář

Reagujete na příspěvek

In reply to by Anonym (neověřeno)

5588xxxxxxxxxx
4. dubna 2013
Dobrý den. Ikdyž nejsem pravidelným návštevníkem tohoto webu, tak bych chtěl za sebe pouze napsat pár vět a říct, že jsem přišel o mamku minulý týden a to po 9ti těžkých měsících na téma "rakovina po česku". Paradoxem je, že kromě citové bolesti a hlubokého smutku (nemůžu to ani přijmout ani se s tím smířit) z faktu, že mamka prohrála a definitivině a navždy jsem ji ztratil :-(, tak to co chci říct směrem k Mischa: Moje mamka=stejné město=úplně stejný začátek+následná diagonosa(RK plic)=podobná situace a přístup=stejný výsledek a perlička nakonec bylo připomenutí 20minut po tom co mi mamka odešla(díkybohu neosamocena za přítomnosti všech svých dětí), abych podepsal, že doplatím včas a zcela regulační poplatky atd. Za celou dobu nemoci jsem dělal maximum možného pro mamku a nepodléhal zoufalosti situace (motivace,bylinky,aktivní péče,pravidelný kontakt,alternativní způsoby léčby atd.), ale vedlejší efekt současné medicíny byl, že nikdo z lékařů ani v Brně ani v Jihlavě nenašel nikdy čas a chuť vysvětlit a ukázat nám cestu, která nás prostě čeká, a to je to co mě mrzí nejvíce, protože bych vyhodnotil situaci a riziko nemoci také více do duchovní stránky, nejenom do stavu psychiky a fyzického těla. Přišel jsem s mamkou o drahocenný čas a mám to sobě za zlé. Bojovala ze všech sil a soustředila se pouze na boj a na nemoc, byla silná a odhodlaná, ale v zápalu boje (chemo, zvracení, padání vlasů, ozařování, rehabilitace, různá vyšetření, cestování Brno-Jihlava, atd.) už nám nezbyl tak velký prostor se zastavit, potěšit z maličkostí a připomenout si před koncem její cesty to krásné co život přinesl. Nemám zášť kvůli mamčině nemoci proti lékařům ani personálu, neviním je z její smrti, ale způsobu umírání, a mám velké pochybnosti nad systémem a onkologickou medicínou v ČR jako takovou. Je to více suchá statistika a hlavně koloběh peněz (www.linkos.cz), nežli skutečný společensko-zdravotní problém, který se přesto dotýká stále více lidí. Na závěr chci říct, že Vás chápu jak hrozně to bolí, protože taťka mi umřel na rakovinu, když mi bylo 11let a bojoval s tím 14měsíců statečně a se ctí, teď je mi 31let a umřela mi mamka, která bojovala 9 měsíců stejně statečně a se ctí až do konce. Onkologická medicína fakticky a k vzteku pro mě a moji rodinu bohužel nepřinesla za 20 let nic nového, a někteří lékaři i personál, byť o generaci mladší nepřinesl bohužel často z etiky, morálky a lidskosti také nic nového, hlavně ve vztahu k úctě, psychice a osobnosti člověka. Je těžké bojovat se samotnou nemocí, ale o to těžší je bojovat s lidskou arogancí, neochotou a přízemností kombinovanou občas pocitem některých lékařů nebo dokonce sester o vlastní nesmrtelnosti a vyjíměčnosti. Ve smrti jsme každý sám a až někdo vymění svůj plášť za úbor pacienta, pochopí skutečný význam a hloubku hippokratovy přísahy-je to poslání, néé práce!! Vyjadřuji Vám všem svoji podporu i soustrast a jedna z kondolencí co jsem obdržel zněla: "Naši blízcí nás neopouští, jenom nás předejdou ... "

Napište svoji reakci

Zadejte jméno nebo přezdívku.
Mohou vás čtenáři příběhu kontaktovat?